Pomôžme Samkovi komunikovať s okolím

200 €
Z vlastných zdrojov
700 €
Doteraz získaných
0 €
Potrebujeme

Prečo potrebuje vašu pomoc

„Samko bol veľmi vymodlené dieťa. Dlho sme na neho čakali. No hneď po jeho narodení ho museli umiestniť do inkubátora a intubovať. Mal silný zápal pľúc a ťažko dýchal. Po mesiaci v nemocnici nás prepustili domov, že je v poriadku. Chvíľu to tak aj vyzeralo, no v pol roku života dostal prvé epileptické záchvaty, ktoré mali v jednej sérii aj 60 spazmov. Hneď v noci sme štartovali z východu do Bratislavy, kde zahájili ťažkú hormonálnu liečbu. Tri roky bol bez záchvatov a na liekoch. Jeho celkový vývin bol oneskorený. Cvičili sme Vojtovu metódu, no Samko akosi nedobiehal svojich rovesníkov. Vôbec nedžavotal, neudržal očný kontakt, ani hlavičku. V troch rokoch sa nám podarilo Samka po ťažkej drine postaviť na nožičky a potom prišla ďalšia rana v podobe diagnózy autizmus. Bol však veľmi pekné dieťa, milované, a tak sme začali hľadať možnosti ako mu pomôcť. Keďže sme dobre vedeli, že autizmus je stav trvalý, pustili sme sa do metód na to určených," hovorí mamina a zároveň spomína, že nie vždy je to jednoduché: „Samko má bohužiaľ agresívne prejavy správania. Nemôžeme s ním chodiť tam, kde je viac ľudí, kde musí čakať, kde je potrebné sa niečomu konvenčnému prispôsobiť. Stane sa aj to, že nás vykážu von, lebo rušíme ostatných. Žijeme veľmi osamotene a v totálnej izolácii."

Čo chceme vďaka vašej podpore dosiahnuť

„Samko je úplne nevravný, nekomunikuje verbálne, no podarilo sa nám ho naučiť alternatívnu formu komunikácie prostredníctvom obrázkov. Jeho slovná zásoba sa pohybuje v 13 rokoch na úrovni cca 30 slov, teda obrázkov. Keďže ku svojmu vyjadrovaniu potrebuje omnoho viacej symbolov, denne sa snažíme mu ich dopĺňať. Musíme predmety, situácie, osoby fotiť, spracovávať cez počítač, vytláčať, laminovať a tak ich pripraviť do tzv. komunikačnej knihy. Komunikačná kniha je vlastne jeho reč," vysvetľuje mamina.

Rodina momentálne používa počítač od súkromného darcu, ktorý je však už starý a takmer nefunkčný. „Keďže naša finančná situácia nám nedovoľuje kúpu nového výkonnejšieho počítača, požiadali sme príslušný kompenzačný úrad o kúpu tejto pomôcky. Rozhodnutie však znelo, že náš syn je nehovoriaci, nepíše na klávesnici, tak túto pomôcku nepotrebuje. Márne sme sa snažili dokumentovať celý proces a potrebu náhradnej komunikačnej metódy," uzatvára bezradná mamina.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.