VEDOMOSTI MENIA SVET

17.3.2022

Grantová výzva: Asistenti v inkluzívnom vzdelávaní​. Srdce pre deti v spolupráci so spoločnosťou Dedoles, ktorá ešte v priebehu minulého roka venovala nášmu charitatívnemu projektu 50 000 €, vyhlasuje grantovú výzvu Vedomosti menia svet.

Chcem pomôcť

Cieľom výzvy je podporiť vzdelávanie asistentov

Grantová výzva sa zameriava na podporu organizácií, ktoré sa venujú vzdelávaniu asistentov detí so zdravotným znevýhodnením alebo detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Asistentom totiž často chýbajú informácie o inkluzívnom vzdelávaní a o tom, ako ho praktizovať. Na školách neraz sedia vedľa detí bez špecifických znalostí princípov inklúzie vo vzdelávaní v súvislosti s daným zdravotným alebo sociálnym znevýhodnením a často dochádza aj k ich vyhoreniu, čo deti vystavuje stresu.

Vzdelávaním a podporou asistentov máme šancu vybaviť ich odbornosťou, profesionalitou a ľudskosťou. Sú to dôležité atribúty, ktoré si náročná práca asistenta vyžaduje. Vďaka praktickému poradenstvu budú vedieť, ako porozumieť zdravotnému stavu detí či forme ich sociálneho znevýhodnenia. Rodiny v nich nájdu oporu, trochu psychológov a trochu liečebných či sociálnych pedagógov. Čo je však najdôležitejšie, dokážu pomôcť deťom pri začlenení sa do kolektívu.

Vďaka Dedolesu dokážeme podporiť 10 až 15 organizácií

V mnohých školách na Slovensku nie je inkluzívne vzdelávanie známe. Školy majú zároveň obmedzené kapacity na realizáciu kurzov, ktoré by boli „šité na mieru“ pre asistentov. Organizácie, ktoré usporiadajú kurzy a workshopy (fyzicky alebo online) by tak výrazne pomohli školám zvyšovať expertízu asistentov v oblasti inkluzívneho vzdelávania.

Vďaka daru od Dedolesu budeme môcť podporiť celkovo 10 - 15 takýchto organizácií, a to sumou 3 000 až 5000 €.

Celé znenie grantovej výzvy si môžete prečítať TU.

Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.