Sofinke a Alexovi sme zabezpečili špeciálne komunikačné pomôcky

10.10.2021

Sofinka a Alex sú predčasne narodené dvojčatá, ktoré si spolu s ich maminkou Vladkou prešli už viacerými životnými skúškami.

Chcem pomôcť

Vladka mala ako onkologická pacientka zdravotné problémy a nedarilo sa jej otehotnieť prirodzenou cestou. Spolu s partnerom sa preto rozhodli podstúpiť umelé oplodnenie. To sa podarilo hneď na prvýkrát, čakali rovno dvojičky. Nanešťastie, v 31. týždni nastali komplikácie, ktoré ohrozovali život maminky i oboch detičiek. Po predčasnom pôrode, ktoŕý bol nevyhnutný, mali obe deti vážne zdravotné problémy. Sofinke a Alexovi vola nakoniec diagnostikovaná mozgová obrna. Osud sa ich však rozhodol skúšať naďalej.

"Keď mali deti 5 mesiacov, prišla ďalšia obrovská rana. V schránke som si našla anonymný list, v ktorom sa písalo, že mi je môj partner neverný. V tej chvíli sa mi zrútil celý svet. Od toho momentu som na deti ostala sama. Bez podpory rodiny a priateľov by som to určite nezvládla," dodáva Vladka.

Rehabilitácia je nevyhnutná

Sofinka i Alexko potrebujú nepretržitú starostlivosť. Okrem cvičenia sa potrebujú aj neustále vzdelávať a socializovať. V tomto smere pomáhajú deťom s podobnými diagnózami predovšetkým špeciálne komunikačné pomôcky.

"Špeciálne pomôcky by pomohli Sofinke a Alexovi lepšie porozumieť, vyjadrovať pocity, nálady, komunikovať s rodinou a okolím. Skvalitnili by im život a pomáhali zaradiť sa do spoločnosti, Sú však finančne náročné. Navyše, keďže sa Sofinka a Alexko od seba úplne líšia, potrebujú individuálny prístup, rôzne techniky vzdelávania a rozličný program," vysvetlila maminka.

Pomohli sme pomôckami šitými na mieru

Sofii a Alexovi sme pomohli príspevkom na špeciálne komunikačné pomôcky, ktoré deťom umožňujú vyjadrovať ich pocity a lepšie komunikovať s rodinou a okolím. Príspevok mal hodnotu 3000 €. Sofinka dostala špeciálne upravenú pomôcku na ovládanie počítača očami, rukami ho totiž ovládať nedokáže. Ide o optickú myš, ktorá po kalibrácii očí umožní prakticky "klikať očami". Alex zas dostal dotykový počítač so špeciálnym programom a hlasovým výstupom - po kliknutí na príslušné pole počítač v podstate "rozpráva za neho".

Sofinku a Alexa sme mohli podporiť vďaka tým, ktorí majú <3 na správnom mieste, teda našim darcom. Ak sa k nim chcete pridať, urobiť tak môžete viacerými spôsobmi. Všetko dôležité sme pre vás spísali do prehľadného článku.

O srdci pre deti

Srdce pre deti je charitatívny projekt vydavateľstva RIngier Axel Springer, ktorý spravuje Nadácia Pontis. Projekt vznikol s cieľom zlepšovať a vytvárať podmienky pre kvalitné vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením do 18 rokov. Kľúčovou témou projektu Srdce pre deti je predovšetkým inkluzívne vzdelávanie. Viac o projekte Srdce pre deti si môžete prečítať tu.

Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.