Rok 2021: Pomoc rodinám

24.1.2022

V roku 2021 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti. Rovnako nadväzujeme na adresnú pomoc z minulého roka a podporujeme aj rodiny, ktoré existenčne postihla pandémia.

Chcem pomôcť

Sandra

Sandra má osem rokov a jej diagnózou je detská mozgová obrna. Komunikačné pomôcky s hlasovým výstupom sú pre ňu nesmierne dôležité, keďže posúvajú vpred jej komunikáciu s okolím. Po získaní príspevku z Úradu práce sme prispeli doplatkom 2 000 eur na spomínané pomôcky a príslušenstvo k nim. Držíme Sandre palce v jej napredovaní, ako aj v prechode z materskej školy na základnú školu, ktorý ju čaká budúci rok.

Dominik

Dominik nedávno oslávil 12 rokov. Je to chlapec, ktorý sa je neustále napojený na tracheostómii. Trpí detskou mozgovou obrnou, ktorá má obrovský vplyv na celé jeho fungovanie. Dominikovou obrovskou radosťou sú výlety, vlastne akékoľvek cesty preč z domu. Teší sa z každej jednej z nich, keďže kvôli svojmu stavu sa nemôže ani vzdelávať. Rodina získala časť financií na nové auto a pridala k nim svoje dlhoročné úspory. V rámci projektu Srdce pre deti sme prispeli palivovou kartou v hodnote 500 eur, aby Dominik mohol so svojou rodinou uskutočniť cesty, na ktorých sa určite veľa naučí.

Majka

Deväťročná Majka trpí epilepsiou, ktorá je rezistentná na lieky a bojuje tiež s ochrnutím ľavej časti tela. Ona sa však nevzdáva a skúša sa postaviť dokonca aj na korčule. Aby sa mohla plnohodnotnejšie vzdelávať, prispeli sme jej na špeciálnu komunikačnú pomôcku s hlasovým výstupom v hodnote 2 000 eur. Držíme Majke veľmi palce, aby sa jej v napredovaní a v integrácii v bežnej základnej škole aj naďalej veľmi dobre darilo.

Miško

Miška, ktorý nedávno oslávil 14 rokov, sprevádza od jeho tretieho roku vrodené ochorenie exostóza. Ide o kostné výrastky, ktoré sa tvoria v celom tele a spolu s rastom sa tiež zväčšujú. Toto ochorenie je veľmi zriedkavé a na Slovensku málo známe. Miškovi spôsobuje skoliózu a problémy s chôdzou. Absolvoval 5 operácií, ale výrastky znovu dorástli. Miško je ôsmak a okrem exostózy ho trápi aj ADHD, dyslexia a dysgrafia. Preto sme šikovnému chlapcovi prispeli na notebook so špeciálnymi programami, ktoré mu uľahčia učenie.

Filipko

Filipko má 5 rokov a žije len so svojou mamou, ktorá počas pandémie prišla o prácu a má veľké ťažkosti nájsť si ďalšiu. Žili v nevyhovujúcich podmienkach v ubytovacom zariadení, kde aj pracovala. Podarilo sa im presťahovať, avšak bez možnosti pracovať bolo Filipkovu maminu veľmi náročné platiť nájom. Prispeli sme im preto na časť nájomného počas jedného roka, spolu v hodnote 2 040 eur. Veríme, že Filipkovi sa bude v lepších podmienkach dobre bývať a že jeho mamina si čoskoro nájde prácu.

Alex

Šesťročný Alex trpí detskou mozgovou obrnou a epilepsiou. Mama s ním pravidelne rehabilituje a spolu pracujú aj na rozvoji reči. V napredovaní mu veľmi pomáhajú rôzne vzdelávacie a senzorické pomôcky, na ktoré veľmi dobre reaguje. Alex sa v súčasnosti vzdeláva hlavne dištančne. Poskytli sme mu príspevok na spomínané pomôcky a tlačiareň, keďže veľmi dobre reaguje na vizuálne podnety. Prispeli sme spolu sumou 1 881,16 eura.

Hugo

Hugo, ktorý nedávno oslávil 9 rokov, bojuje s detskou mozgovou obrnou a epilepsiou. Pravidelne rehabilituje, aby sa čo najviac posúval vpred. Vo vzdelávaní mu pomáhajú špeciálne pomôcky, ktoré sú prispôsobené jeho zdravotnému stavu. Na jednu z nich sme mu prispeli aj v rámci programu Srdce pre deti – išlo o pomôcku so špeciálnym hlasovým výstupom v hodnote 2 000 eur. Veríme, že Hugo bude aj naďalej úspešný vo všetkom, čo podporuje jeho rozvoj.

Sebastian

Sebastian onedlho oslávi 14 rokov. Je nútený k inému druhu zodpovednosti a samostatnosti ako jeho rovesníci. Pred piatimi rokmi mu totiž diagnostikovali Diabetes typu 1, ktorý sprevádza viacero pridružených diagnóz. Dlho si inzulín pichal sám, až kým pre neho rodičia nezískali inzulínovú pumpu, ktorá skvalitnila jeho život. Sebastian trpí aj skoliózou, ktorú zhoršilo dištančné vzdelávanie. Preto sme sa mu rozhodli prispieť na ergonomickú stoličku, pracovný stôl, počítač, ktorý pri učení nahradí mobil a príslušenstvo k nemu v hodnote 2 000 eur.

Tobiasko

Tobiasko má 8 rokov a bojuje s detskou mozgovou obrnou a epilepsiou. Postupne sa musel učiť štvornožkovať, sedieť či chodiť, k čomu mu veľmi pomohli špeciálne rehabilitačné pobyty. Vzhľadom na to, že malý chlapec má narušenú komunikačnú schopnosť, pomáhajú mu špeciálne komunikačné pomôcky, ktoré mu umožňujú zapájať sa do interakcie s okolím. Tobiasko navštevuje bežnú základnú školu, kde spomínané pomôcky vyskúšal a s ich pomocou sa mu darilo lepšie reagovať na okolie. Preto dostal podobnú pomôcku aj domov, a to v hodnote 2 000 eur.

Jožko

Trinásťročný Jožko sa narodil ako zdravé dieťa, avšak vo veku 1,5 roka začal chodiť po špičkách a jeho reč nebola zrozumiteľná. Diagnostikovali mu detskú mozgovú obrnu. Jožko podstúpil veľmi nákladnú operáciu a pravidelne rehabilituje. V rámci pandémie sme mu prispeli na notebook a tlačiareň, ktoré mu pomáhajú vo vzdelávaní či už dištančnom alebo prezenčnom. Spomenutú technológiu využíva aj pri logopedických cvičeniach. Prispeli sme sumou 831,60 eura.

Sofia a Alex

Šesťročné dvojčatá Sofia a Alex sa narodili predčasne. Obe deti mali po pôrode vážne zdravotné problémy a obom bola stanovená diagnóza detská mozgová obrna. Mama ich vychováva sama, pričom obe potrebujú nepretržitú starostlivosť. Sofii a Alexovi sme pomohli príspevkom na špeciálne komunikačné pomôcky, ktoré deťom umožňujú vyjadrovať ich pocity a lepšie komunikovať s rodinou a okolím. Príspevok mal hodnotu 3 000 eur.

Peťko

Peťko má 8 rokov a je zverený do starostlivosti starej mamy. Má poruchu autistického spektra a navštevuje špeciálnu školu, v ktorej používa špeciálne komunikačné pomôcky. Napomáhajú mu v zvládaní denných aktivít, vzdelávania, verbálnych zručností a v rozvoji jemnej motoriky. Aby sa mohol vzdelávať aj doma, či už v časoch pandémie alebo mimo nej, prispeli sme mu na špeciálnu komunikačnú pomôcku s hlasovým výstupom v hodnote 2 000 eur.

Luka

Sedemročný Luka strávil prvý rok svojho života v nemocnici. Prekonal viacnásobnú sepsu a bol kŕmený pomocou sondy. Pravidelne rehabilituje a absolvoval aj špeciálnu operáciu. Jeho život sprevádza detská mozgová obrna a tiež mitochondropatia, pri ktorej telo nemá dostatok energie na bežné činnosti. Od septembra bude Luka prváčikom integrovaným v bežnej škole. V komunikácii mu bude pomáhať špeciálna vzdelávacia pomôcka, na ktorú sme prispeli sumou 2 000 eur.

Martinko

Malý Martinko má štyri roky a narodil sa ako zdravé dieťa. Postupne sa však u neho začali objavovať záchvaty hnevu, ktoré sa nedali utíšiť. Zatiaľ sa lekári zhodujú na diagnóze narušenej komunikačnej schopnosti so sekundárnym autizmom. Martinko absolvuje rôzne terapie, ktoré prispievajú k zlepšeniu porozumenia a reči či udržiavania očného kontaktu. Počet záchvatov hnevu sa vďaka nim tiež znížil. Rodine sme prispeli sumou 2050,50 eura na špeciálne senzorické pomôcky dôležité pe jeho rozvoj.

Maťko

U sedemročného Maťka si mama už v ranom detstve všimla nerovnomerný pschomotorický vývin, oslabenú pozornosť či rýchlu unaviteľnosť. Neskôr mu diagnostikovali ADHD a momentálne majú lekári podozrenie na Aspergerov syndróm. Vzdelávanie v bežnej škole je pre neho preto veľmi náročné. Odborníci mu odporučili alternatívnu formu vzdelávania, ktorá sa našťastie nachádza aj v okrese, kde žije. Prispeli sme mu sumou 2 000 eur na vzdelávanie v škole, ktorá rešpektuje jeho potreby.

Emka

Emku, ktorá má osem rokov, od narodenia sprevádza Downov syndróm. Okrem problémov so štítnou žľazou absolvovala aj dve operácie srdiečka. Tento rok nastúpila do prvého ročníka špeciálnej školy. Emka zatiaľ rozpráva len veľmi málo a má slabú slovnú zásobu. Aby sa jej komunikácia, jemná motorika, koncentrácia, zrak a sluch postupne zlepšovali, prispeli sme 2 000 eur na špeciálnu komunikačnú pomôcku hlasovým výstupom.

Gašpi

Pätnásťročný Gašpar sa narodil predčasne a už pri narodení mu diagnostikovali hydrocefalus. Do prvého roka absolvoval osem operácií. Má ťažkosti s chôdzou a sťaženú jemnú motoriku aj komunikáciu. Gašpi však na sebe stále pracuje a posúva sa vpred míľovými krokmi. Pri komunikácii mu veľmi pomáhajú špeciálne pomôcky, na ktoré sme prispeli sumou 644 eur. Dostal tak iPad, a k nemu špeciálny komunikačný program a ochranný obal.

Eliška

Eliška má 7 rokov a jej životom ju sprevádza detský autizmus. Navštevuje špeciálnu základnú školu, kde používa špeciálne vzdelávacie pomôcky. Keďže je pre ňu dôležité pokračovať v podobnom type vzdelávania aj doma a po odporúčaní odborníkov sme jej prispeli na špeciálnu AAK pomôcku s hlasovým výstupom v hodnote 2 000 eur.


Tamarka

Štvorročná Tamarka má ojedinelé neurologicko-genetiícké ochorenie Anglemanov syndróm. V dvoch rokoch sa u nej prejavila aj epilepsia. Tamarka má ťažkosti s komunikáciou s okolím a preto je pre ňu kľúčová AAK komunikácia. Prispeli sme jej preto sumou 1 265,48 eura na iPad, ochranný obal, špeciálne komunikátory a program, prostrednítvom ktorého dokáže lepšie chápať význam slov a vnímať okolitý svet.

Natálka

Natálka, ktorá pochádza z dvojičiek a narodila sa s rázštepom chrbtice a hydrocefalom. Bohužiaľ sa na začiatku svojho života dostala do detského domova, odkiaľ si ju po roku zobrala obetavá babka, ktorá ju má v starostlivosti dodnes. Natálka vďaka nej pomaly začína chodiť, veľa rehabilituje a je naozaj bystrým dievčatkom. Do bežnej škôlky ju kvôli jej zdravotnému znevýhodneniu neprijali, v špeciálnej zbytočne stagnovala. Babka pre ňu preto našla súkromnú škôlku, do ktorej síce musí každý deň dochádzať, avšak je pre ňu naozaj prínosná a v skutočnosti inkluzívna. Natálke sme prispeli sumou 2 060 eur, aby škôlku mohla navštevovať celý rok.

Riško

Riško má 15 rokov a narodil sa predčasne. Po pôrode mu zistili ojedinelé genetické ochorenie. Jeho najväčšími obmedzeniami sú limity v rámci pohybu a komunikácie. Riško rozumie všetkému, čo je mu povedané a vie vysloviť samohlásky a pár spoluhlások. Spolu s pani logopedičkou rodičia našli cestu, ako mu rozprávanie uľahčiť. Riškovi sme preto prispeli sumou na 634,01 eura na financovanie iPadu, ochranného obalu a špeciálneho komunikačného programu.


Adelka

Trojročná Adelka sa narodila ako na pohľad zdravé bábätko. Po niekoľkých mesiacoch si však rodičia začali všímať problémy s pohybom, čo vyústilo do diagnostikovania zriedkavého genetického ochorenia. Navyše sa pridala epilepsia. Adelka však intenzívne rehabilituje a snaží sa napredovať aj v komunikácii. Prispeli sme jej sumou 516 eur na kúpu iPadu a dostane aj ochranný obal, komunikátory a špeciálny komunikačný program.

Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.