Rok 2021: Pomoc organizáciám

31.12.2021

V roku 2021 pokračujeme aj v podpore organizácií, ktoré sa venujú deťom so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania, aby mali možnosť napredovať vo svojej ceste za vzdelávaním pre všetkých bez rozdielu.

Chcem pomôcť

MAKO SK

Je všeobecne známe, že v rámci pandémie sa šírenie dezinformácií stalo ešte vypuklejším. Deti sú v tomto smere veľmi ohrozenou skupinou. Občianske združenie MAKO SK zorganizovalo sériu online workshopov so známymi osobnosťami, ktoré mali za cieľ diskutovať o spôsoboch šírenia hoaxov, ich dopadoch či strachu z nich. Prispeli sme na nákup techniky pre natáčanie online workshopov a na personálne pokrytie projektu sumou 2 000 eur.

PEKNÁ CESTIČKA s. r. o.

Materská škola, ktorá sa venuje inklúzii detí so zdravotným znevýhodnením, hlavne detí s Downovým syndrómom, má ako prioritu zabezpečenie plnohodnotnej asistencie pre deti, ktoré ju potrebujú. Zamestnávajú učiteľku, ktorá je v prípade účasti chlapca s Downovým syndrómom na vyučovaní, jeho osobnou asistentkou. Na časť jej mzdy určenej na túto asistenciu sme prispeli sumou 2 400 eur.

CENTRUM ROBINSON

Centrum Robinson v Spišskej Novej Vsi sa venuje deťom s rôznym zdravotným znevýhodnením. Rekonštrukcia priestoru bola nutná kvôli vybudovaniu multifunkčnej miestnosti, ktorá poslúži na špeciálne vzdelávanie, inklúziu, rozvíjanie zmyslového vnímania, komunikačných zručností, trávenie voľného času pre deti s viacnásobným postihnutím, organizovanie skupinových terapií, odborných seminárov, spoločných posedení pre rodičov či návštev. Na rekonštrukciu sme prispeli sumou 2 000,40 eura.

ZŠ PAVLA DOBŠINSKÉHO RIMAVSKÁ SOBOTA

V septembri v roku 2020 škola vytvorila špeciálnu triedu pre deti s poruchou autistického spektra. Dali si za cieľ ich prepájanie s intaktnými deťmi v škole. Triedu, v ktorej sa bude uskutočňovať vzdelávanie zmiešanej skupiny bolo potrebné technicky dovybaviť dataprojektorom a ďalšími edukačnými pomôckami potrebnými na lepšiu vizualizáciu v rámci spoločného vyučovania. Takéto hodiny budú prebiehať raz za mesiac. Na vybavenie sme prispeli sumou 2 049 eur.

DETIČKY LASTOVIČKY O.Z.

Telesne aj duševne znevýhodnené deti z Medzilaboriec a okolia sa budú môcť tešiť plnohodnotne vybavených multisenzorických terapeutických miestností za účelom vzdelávania, zmysluplného trávenia voľného času a relaxácie. Súčasťou sú edukačné hračky, špeciálne terapeutické doplnky, sedacie vaky a špeciálne vzdelávacie pomôcky, na ktoré sme prispeli sumou 2 001,83 eura.

RANÁ STAROSTLIVOSŤ n.o.

Rodičia detí so zdravotným znevýhodnením potrebujú byť informovaní o tom, ako vedia svojmu dieťaťu pomôcť. Môžu využiť info-edukačné videá, ktoré sme podporili sumou 2 000 eur. Video bolo zamerané na interakciu rodiča a dieťaťa a podpory samostatnosti ich ratolestí. Video vzniklo v spolupráci s odborníkmi, rodinami a zahraničnými partnerskými organizáciami.

ZŠ A MŠ ŠTEFANA MOYSESA BANSKÁ BYSTRICA

V jednej z tried na základnej škole študuje Veronika, ktorá je úžasná v komunikácii, v interakcii s okolím, v natáčaní videí či v tanci na vozíku. V škole sa snažia poskytnúť jej podporu, ktorú potrebuje a preto sme im prispeli na mzdu asistenta, ktorého potrebovala pri presunoch z a do školy, keďže Veronika žije iba s maminou, ktorá pracuje. Škole sme prispeli sumou 2 500 eur.

PLATFORMA RODÍN DETÍ SO ZDRAVOTNÝM ZNEVÝHODNENÍM

Platforma sa snaží o to, aby rodičia detí so znevýhodnením mali čo najpodobnejšie životné podmienky ako rodičia detí bez neho. Zahŕňa to aj starostlivosť o dieťa, kým sú rodičia v práci, aby mali aspoň nejaký príjem. Často je im totiž úplne znemožnené pracovať. Platforme sme prispeli na starostlivosť o deti v centrách, ktoré sú pre ne vhodné sumou 4 000 eur.

Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.