Pomoc rodinám 2023

8.12.2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Chcem pomôcť

Dominik

„Moje slniečko“. Tak volá štvorročného usmievavého Dominika jeho mama. Aj napriek diagnózam ako detská mozgová obrna a epilepsia sa vie tešiť zo života. Absolvoval kurz plávania, logopedické terapie, navštevuje canisterapiu aj hipoterapiu. Dominikovi sme prispeli na špeciálnu komunikačnú pomôcku a nákup senzorických a vzdelávacích pomôcok sumou 1 810 eur.

Timko

Malý milovník kníh má štyri roky. V druhom mesiaci života prestal sledovať okolie a následne mu bol zistený nystagmus, dystrofia sietnice a hypotonický syndróm. No vďaka intenzívnemu cvičeniu spevňuje celé telíčko a zlepšuje sa aj v komunikácii s okolím. V napredovaní mu veľmi pomáhajú ABA terapie, na ktoré sme mu prispeli sumou 2000 eur.

Tamarka

Asfyxia po pôrode spôsobila Tamarke trvalé poškodenie mozgu. Dnes už osemročná slečna je stále ležiaca, no vďaka starostlivej mamine absolvuje pravidelne rehabilitácie, navštevuje logopéda a občas aj hipoterapie. Taktiež jej pomáhajú muzikoterapie, na ktoré sme jej prispeli sumou 2000 eur.

Riško

Riško absolvoval viaceré hospitalizácie a aj operáciu mozgu kvôli opakovaným epileptickým záchvatom. Má pravostrannú hemiparézu a oneskorený psychomotorický vývoj. Dnes už osemročný chlapec napreduje aj vďaka vytrvalému cvičeniu a v mentálnom napredovaní mu veľmi pomáhajú špeciálne ABA terapie na ktoré sme mu prispeli sumou 2000 eur.

Veronika

Dnes už 16 – ročná slečna sa narodila s rázštepom chrbtice a je odkázaná na invalidný vozík. Napriek tomu sa rozhodla pre štúdium na gymnáziu a našla záľubu v spoločenských tancoch. Tanec na invalidnom vozíku je veľmi špecifický tanečný šport. Tanečný pár tvorí tanečník na invalidnom vozíku so zdravým tanečným partnerom. Aby mohla Veronika pravidelne trénovať, rozhodli sme sa podporiť ju sumou 2 000 eur.

Števko

Osemročný Števko je usmievavý chlapec, ktorý sa rád hráva s autíčkami, rád kreslí, vyfarbuje a bicykluje. Od narodenia žil so svojou rodinou v zahraničí, no keďže dvojjazyčné prostredie mu neprospievalo, presťahovali sa naspäť na Slovensko. Števkovi diagnostikovali detský autizmus s poruchou reči. Keďže v rozvoji reči mu veľmi pomáhajú ABA terapie, prispeli sme sumou 2000 eur.

Simonko

Simonko sa narodil ako zdravý, pokojný chlapec. Zmena nastala v 15 mesiaci, keď prestal reagovať na oslovenie, používať už naučené slová a zaujímať sa o svoje okolie. Lekári mu diagnostikovali detský autizmus s poruchou reči a porozumenia a hyperkinetickú poruchu správania. Aby mohol 6 ročný chlapec nastúpiť v septembri do školy potrebuje intenzívnejšie navštevovať logopédiu, na ktorú sme mu prispeli sumou 2 025 eur.


Miško

Miško je 5 ročný chlapec, ktorý sa narodil ako zdravé dieťa. Po dovŕšení 1,5 roka nastali problémy a následne mu bol diagnostikovaný detský autizmus s vývojovou poruchou reči a jazyka plus ďalšie diagnózy. Okrem terapií u logopéda, navštevuje aj ABA terapie, ktoré mu pomáhajú posúvať sa vpred. Prispeli sme sumou 2 000 eur.


Amálka

Amálka sa narodila s ojedinelou chorobou ARTHROGRYPOSA MULTIPLEX CONGENITA. Toto ochorenie so sebou nesie nedovyvíjané kĺbové puzdrá, ktoré nedovoľujú končatinám hýbať sa a tie následne atrofujú. K tejto diagnóze sa pridali vykĺbené bedrá, kolienka v nesprávnom postavení, golfové nožičky, skolióza a nefunkčnosť ľavej rúčky. Prispeli sme jej na financovanie špeciálnej komunikačnej AAK pomôcky v celkovej hodnote 2 007 eur, ktorá jej dodá radosť z učenia, podporí rozvoj kognitívnych funkcií a uľahčí integráciu.

Matúško

Dnes už päťročný chlapček sa narodil ako zdravé bábätko. Jeho vývin sa zdal bezproblémový, správal sa primerane svojmu veku. Po dovŕšení 15 mesiacov sa však začali komplikácie a lekári mu diagnostikovali detský autizmus s poruchou reči. Matúško navštevuje s rodičmi ABA terapie, ktoré mu pomáhajú napredovať a tak sme mu na ne prispeli sumou 2 000 eur.

Marcelko

Dnes už deväťročný chlapec mal veľmi ťažký vstup do života. Počas prvých týždňov jeho základné fyziologické funkcie zaňho vykonávali prístroje. Po troch mesiacoch prepustenia z pôrodnice sa pridružili ďalšie vážne komplikácie. Marcelkovi bola neskôr diagnostikovaná porucha Cri du Chat – syndróm mačacieho plaču. Je to veľmi ojedinelá genetická porucha, ktorá spôsobuje zaostávanie vo vývoji psychickom aj fyzickom, oslabenú jemnú aj hrubú motoriku, slabú rečovú schopnosť aj častú chorobnosť. Marcelkovi sme pomohli spolufinacovaním Konduktívnej pedagogiky v celkovej hodnote 1 000 eur.

Vivienka

Vivienka je päťročné usmievavé dievčatko, ktoré trpí poruchou autistického spektra a má ťažkosti s komunikáciou, podobne ako jej starší brat. Jej obľúbenou zábavou je hranie so zvukovými hračkami. Aby sa malej slečne zlepšila komunikácia a porozumenie, prispeli sme jej na spolufinancovanie vývinovej stimulácie s prvkami bazálnej stimulácie a taktiež na špeciálne pomôcky v celkovej hodnote 1 420 eur.

Radko

Radko je trojročný chlapček s poruchou autistického spektra. Okrem toho má rôzne alergie na potraviny. Potrebuje príležitosť a podmienky na to, aby sa odhalil a naplnil jeho individuálny potenciál a aby sa vedel začleniť do spoločnosti a kolektívu. Preto sme mu prispeli na spolufinancovanie lekcii Montessori terapie hrou, ABA konzultácie a špeciálne vzdelávacie a senzorické pomôcky v celkovej hodnote 840,75 eur.

Adriánko

Adriánko sa narodil predčasne spolu s jeho bračekom. Vždy preferoval viac hru osamote. Najradšej mal pohybové aktivity ale aj presypávanie ryže, strukovín a prelievanie. Čo bol jeden z príznakov poruchy autistického spektra (PAS). V súčasnosti navštevuje špeciálnu materskú školu v ktorej robí veľké pokroky. Najmä v rozvoji reči. Zlepšila sa jeho samostatnosť, začal prejavovať záujem o hru s inými deťmi, ale aj úroveň jeho hry sa zlepšila. Adriánkovi sme prispeli sumou 2 020 eur na ABA konzultácie, individuálnu terapiu a konzultácie v Srdce Autizmu, ktoré mu pomôžu zjednodušiť komunikáciu s okolím.

Adelka

Päťročná Adelka trpí Angelmanovým syndrómom. Ide o zriedkavé genetické ochorenie, ktoré spôsobuje problémy s pohybom a rovnováhou, epilepsiu, neschopnosť rozprávať, ťažkú mentálnu retardáciu a nespavosť. Adelka je veľmi spoločenská a stále sa smeje, dokáže svojím smiechom nakaziť celé okolie. V zlepšovaní zdravotného stavu jej pomáhajú rehabilitačné pobyty, hipoterapia a canisterapia. Taktiež senzorické a vzdelávacie pomôcky, na ktoré sme jej prispeli sumou 1 142,70 eur.

Samko

Samko je mimoriadne vnímavý štvorročný chlapček trpiaci poruchou autistického spektra. Na to, aby mohol v budúcnosti navštevovať bežnú základnú školu, potrebuje pracovať na oslabených častiach vývinu s čím mu môžu pomôcť aj ABA terapie. Prispeli sme mu sumou 520 eur na ABA konzultácie v Srdci Autizmu.

Tamarka

Po bezproblémovom tehotenstve sa narodila Tamarka ako druhé dievčatko do rodiny. Prvé tri mesiace jej života prebehli úplne normálne. V tom štvrtom si však rodičia všimli prvé príznaky jej zaostávania. Začalo sa prejavovať psychomotorické zaostávanie a hypotónia tela, od krku až po sedací sval. Po desiatich mesiacoch tápania Tamarke diagnostikovali Angelmanov syndróm, ktorým trpí len niekoľko detí na Slovensku a nedá sa liečiť. Prispeli sme jej na financovanie špeciálnych pomôcok pre rozvoj zmyslovného vnímania a na špeciálne terapie v celkovej hodnote 2 000 eur.


Martinko

Osemročný Martinko je veľmi šikovný chlapec, ktorý sa zaujíma najmä o technické veci. Ak ho niečo zaujme, veľmi rýchlo si to zapamätá. Navštevuje špeciálnu materskú školu v rámci ktorej absolvoval aj korčuliarsky kurz a canisterapiu. Chlapec je neverbálny s poruchou autistického spektra. Na to aby mohol komunikovať so svojimi mladšími súrodencami a okolím, mu pomôže iPad so špeciálnym programom GoTalk NOW, na ktorý sme mu prispeli sumou 856 eur

Zarka

Veľká bojovníčka Zarka sa narodila s diagnózou detská mozgová obrna (DMO). Je to usmievavé dievčatko, ktoré aj vďaka pravidelným rehabilitáciám, logopédii a hipoterapiám stále napreduje. Hoci má sedem rokov, stále nerozpráva a potrebuje navštevovať špeciálnu pedagogiku potrebnú pre rozvoj rečového vývoja, na ktorú sme jej prispeli sumou 2 000 eur.

Jakubko

Keď sa dnes už štvorročný Kubko narodil, všetko bolo v poriadku. Po jeden a pol roku života sa začali u chlapca prejavovať známky poruchy autistického spektra. Jakubko navštevuje materskú školu a logopédiu, no potrebuje stále napredovať v rozvoji reči, porozumenia, spolupráce a sebaobsluhy. ABA terapie by mu pomohli otvoriť cestu k vnímaniu sveta okolo seba. Preto sme prispeli sumou 520 eur na ABA konzultácie.

Kristiánko

Kristiánko bol vytúžené dieťa. Na jeho príchod sa tešila celá rodina. Jedného dňa si všimla jeho mamina, že chlapčekovo telíčko nenapreduje. Výsledkom mnohých odborných vyšetrení bola diagnóza Patauov syndróm, ktorý sa radí medzi zriedkavé choroby spôsobené genetickými poruchami. Kristiánka veľmi baví korčuľovanie. Aby mohol napredovať a plniť si sny, pomohli sme mu s financovaním vzdelávacieho rehabilitačného programu a kurzov krasokorčuľovania v celkovej hodnote 1 489 eur.

Matúško

Keď mal Matúško 1, 5 roka, diagnostikovali mu poruchu autistického spektra s poruchou reči a hyperaktivitou. Dnes už 8 ročný chlapec navštevuje špeciálnu základnú školu vzdialenú až 40 km od jeho bydliska, kde ho rodičia vozia každý deň. Na to, aby sa vedel dorozumieť s okolím, potrebuje špeciálny iPad s programom GoTalk NOW. Prispeli sme na jeho kúpu 856 eur.












Ďalšie aktuality

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

Vytrvalosť a nádej, tieto slová najviac vystihujú príbeh Nelky, pre ktorú sme zakúpili špeciálne pomôcky v hodnote 2000 €
Vytrvalosť a nádej, tieto slová najviac vystihujú príbeh Nelky, pre ktorú sme zakúpili špeciálne pomôcky v hodnote 2000 €

Nelkin príbeh je príbehom nádeje, vytrvalosti a odhodlania. Narodila sa po bezproblémovom tehotenstve, ale už pár hodín po narodení bola prevezená na detské ARO, kde jej diagnostikovali ťažký zápal pľúc a sepsu. Dva dni doslova bojovala o život. Našťastie sa narodila v termíne a nie predčasne, vďaka čomu mala dostatok síl a právo na život si nakoniec vybojovala.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.