Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

12.6.2023

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

Chcem pomôcť

Že Peťko rozpráva a chodí, označil jeden z lekárov dokonca za zázrak. Okrem neposlušných nožičiek má Peťko aj patetickú ručičku, užíva lieky na epilepsiu a má vrodenú vývojovú vadu mozgu.

“Stálo nás veľa úsilia, kým sa Peťko dostal tam, kde je dnes. Veľa každodenného cvičenia, veľa čítania, ukazovania, vysvetľovania a učenia. Veľa trpezlivosti, sebazaprenia, nervov, smutných, ale i šťastných chvíľ. Radosť máme aj z tých najmenších pokrokov. Je to len nedávno, čo Peťko strácal rovnováhu v stoji, chôdza bola len naším veľkým snom a že raz kopne do futbalovej lopty, sme ani nedúfali. No Peťko to dokázal. Našli sme cestu a zdolali jednu prekážku z mnohých,” približuje Peťkova mamina.

Peťko je vo veku, kedy začínajú zohrávať veľmi dôležitú rolu vedomosti. Schopnosť sústrediť sa, zapamätať si, udržať pozornosť a naučiť sa. Hoci Peťko rozpráva, vymenuje dni v týždni, vie množstvo básničiek, pesničiek, naráta do 20 a pozná farby, čaká ho ešte veľa práce.


Inklúzia na maximum

Peťko ešte chodí do škôlky, no budúci rok nastupuje do prvého ročníka. Aj keď to vôbec nebolo ľahké, rodičom sa nakoniec podarilo nájsť základnú školu, v ktorej bude môcť Peťko študovať po boku zdravých detí, tak ako tomu bolo doteraz aj v škôlke.

“Máme po zápise a s veľkým očakávaním a veľkou túžbou si prajeme, aby bol prvý

školský rok pre Peťka úspešný a bol dobrou voľbou. Sme vďační za to, že Peťko bude sedieť v triede so zdravými detičkami, ktoré mu pôjdu príkladom, hoci pre nás to bude ťažký boj a pani učiteľka bude musieť tiež zapojiť všetku svoju fantáziu, trpezlivosť a otvoriť svoje srdce nato, aby to Peťko v prvej triede zvládol. A MY VERÍME, ŽE SA TO PODARÍ,” uzatvára mamina.

Aby sa Peťko v škole dokázal učiť podobným tempom ako zdravé deti, bude potrebovať špeciálne pomôcky, odhodlané pani učiteľky a ideálne aj asistentku. Rozhodli sme sa to teda rodinke uľahčiť, a to tak, že sme pre Peťka zakúpili špeciálnu komunikačnú pomôcku s hlasovým výstupom v celkovej hodnote 2 000 €. Veríme, že Peťko bude rýchlo napredovať a sme radi, že sme k tomu mohli prispieť aj my. Držte mu palce spolu s nami.

Pridajte sa k naším darcom

Pridajte sa k nám a prispejte aj vy k tomu, aby sa deti so zdravotným znevýhodnením mohli plnohodnotne vzdelávať. Podporte spolu s nami inkluzívne vzdelávanie. Prispieť môžete viacerými spôsobmi. Všetko potrebné nájdete v tomto článku.

Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Vytrvalosť a nádej, tieto slová najviac vystihujú príbeh Nelky, pre ktorú sme zakúpili špeciálne pomôcky v hodnote 2000 €
Vytrvalosť a nádej, tieto slová najviac vystihujú príbeh Nelky, pre ktorú sme zakúpili špeciálne pomôcky v hodnote 2000 €

Nelkin príbeh je príbehom nádeje, vytrvalosti a odhodlania. Narodila sa po bezproblémovom tehotenstve, ale už pár hodín po narodení bola prevezená na detské ARO, kde jej diagnostikovali ťažký zápal pľúc a sepsu. Dva dni doslova bojovala o život. Našťastie sa narodila v termíne a nie predčasne, vďaka čomu mala dostatok síl a právo na život si nakoniec vybojovala.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.