Zakúpili sme notebook a špeciálny komunikačný program pre Jakubka

20.9.2021

Desaťročný Jakubko trpí obojstrannou percepčnou poruchou sluchu. Tá mu bola diagnostikovaná, keď mal dva roky.

Chcem pomôcť

“Jakubko sa narodil ako zdravé dieťa. Bol síce od narodenia dosť uplakaný a stále nespokojný, ale nevnímali sme to ako zdravotný problém. Okolo roka prišli prvé slová, nové však nepribúdali a postupne prestal používať aj tie, čo vedel. Pridružili sa výbuchy hnevu, nepokoj, plač a hyperaktivita. Ako dvojročný podstúpil Jakubko vyšetrenie v narkóze. Prišlo sa na to, že má ťažkú percepčnú poruchu sluchu,” približuje Jakubkova maminka.

Aparáty nepostačovali, pomohol implantát

Cez načúvacie aparáty Jakubko nepočul dostatočne, a tak mu ako štvorročnému voperovali kochleárny implantát. Ten mu veľmi pomohol. Postupne začal s pomocou implantátu vnímať zvuky, slová, a napokon i celé vety.

“Každým dňom je Jakubkovo porozumenie lepšie, avšak so samotnou rečou je stále problém. Potrebuje neustále cvičiť,” hovorí maminka.

Prispeli sme k urýchleniu Jakubkových pokrokov

Aby sme Jakubkovi cvičenie čo najviac uľahčili, zakúpili sme preňho notebook a špeciálny komunikačný program Fono 2 v hodnote 1 338,44 €. Fono 2 pomáha pri terapii u ľudí s komunikačným deficitom, využíva digitálne technológie na stimuláciu rozvoja reči a používa sa aj v logopedických ambulanciách. Ako uviedla Jakubkova maminka, daný program mali už v minulosti možnosť vyskúšať a Jakubko si ho veľmi obľúbil.

Ďakujeme všetkým darcom, vďaka ktorým sme mohli podporiť Jakubkov progres. Ak chcete pri podobných príbehoch pomáhať aj vy, môžete tak urobiť rôznymi spôsobmi. Všetko dôležité sme pre vás spísali do prehľadného článku.

Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.