Natálke s rázštepom chrbtice sme uhradili školné v súkromnej škôlke

6.10.2022

Natálkin príbeh je jeden z tých, ktoré chytajú za srdce o trochu viac než iné.

Chcem pomôcť

Natálka sa narodila naraz so svojou sestričkou, dvojičkou. Na rozdiel od nej sa však narodila s rôznymi diagnózami. To bol dôvod, prečo sa jej mama a otec zriekli a dali Natálku do detského domova. Rolu rodičov sa preto rozhodla prevziať Natálkina babka.

Z babky sa stala maminka

Pani Denisa sa o svoju vnučku stará príkladne už od jej jedného roka, za čo získala aj čestné uznanie mestskej časti. Niet sa preto čo čudovať, že ju Natálka oslovuje maminka.

“Natálka má rázštep chrbtice a pridružené diagnózy ako hydrocefalus, vybočenie chodidiel, neurogénna porucha močového mechúra. Je cievkovaná, má ochrnutý zvierač a lieči sa aj na štítnu žľazu. Aj keď Natálke osud nadelil veľký balík diagnóz, nevzdávame sa a bojujeme. Náš život je šťastný, máme jedna druhú, nepohneme sa bez seba ani na krok. Je to slnko mojich očí a pohnem aj zemou, len aby mala šťastné dni aspoň v takej miere, ako to bude jej zdravie dovoľovať. Zatiaľ sa nám to spolu darí,” hovorí babka Denisa.


Vďaka súkromnej škôlke môže byť Natálka so zdravými deťmi

Po mentálnej stránke je Natálka na vysokej úrovni. Je rozhľadená, učenlivá, pozná abecedu, čísla a jej vášňou je kreslenie. Keďže Natálkina myseľ funguje až príliš dobre, špeciálna škôlka by pre ňu nebola vhodná. Do bežnej škôlky by ju zas ale kvôli diagnózam nezobrali. Neváhali sme preto a uhradili sme školné v súkromnej škôlke, ktorú môže Natálka navštevovať spolu so zdravými deťmi.

Napriek množstvu diagnóz napreduje raketovou rýchlosťou

Natálka spočiatku kvôli rázštepu chrbtice nevedela chodiť, vďaka cvičeniu a rehabilitáciám sa to ale zmenilo. Pomocou barlí sa začala pohybovať na kratšie vzdialenosti, hrať s deťmi futbal či skrývačky. Predčasom síce absolvovala operáciu bedrových kĺbov, ktorá jej opäť znemožnila chodiť, ale už tvrdo denne trénuje, aby sa mohla po zotavení pohybovať ešte lepšie, než predtým. Veríme, že sa jej to s pomocou babky podarí a držíme obom bojovníčkam prsty.

Pomáhajte spolu s nami

Pridajte sa k nám a prispejte aj vy k tomu, aby sa deti so zdravotným znevýhodnením mohli plnohodnotne vzdelávať. Podporte spolu s nami inkluzívne vzdelávanie. Prispieť môžete viacerými spôsobmi. Všetko potrebné nájdete v tomto článku.

Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.