Miškovi s ojedinelým ochorením sme pomohli vďaka špeciálnych technológiám

1.2.2022

Miškovi bola v 3 rokoch diagnostikovaná choroba s názvom exostóza. Ide o zriedkavé ochorenie, ktoré je u nás pomerne málo známe.

Chcem pomôcť

"Momentálne neviem o nikom inom, kto by trpel takouto chorobou tu na Slovensku. Všetky dostupné informácie získavam zo zahraničia," približuje Miškova mamka Mariana.

Exostóza Miška obmedzuje v pohybe

Exostóza je vrodené ochorenie kostí. V tele chorého sa tvoria nádorovité kostné výrastky, ktoré sa spolu s rastom zväčšujú. Dôsledkom je deštrukcia kostí a s ňou spojená bolesť.

Miško rýchlo rastie, a tým pádom rýchlo rastú aj kostné výrastky, má ich veľmi veľa. Výrastky spôsobujú Miškovi bolesť, zároveň ho obmedzujú v pohybe a deformujú mu kostru. Miško má problémy s chôdzou, má skrátené achillove šľachy, 35% skoliózu. To všetko sa prejavilo v priberaní s nábehom na obezitu.

Miško túži športovať, nie je to však pre neho ľahké. "Kvôli bezpečnosti a zdravotnému stavu je len Málo športov, ktorým sa Miško môže venovať. Čo môže robiť je plávanie a bicyklovanie v obmedzenom režime chôdza. Potreboval by aspoň 3x do týždňa fyzioterapeuta a rehabilitácie," vysvetľuje mama.

Problémom je aj vzdelávanie

Miškova choroba nezasahuje len jeho fyzické zdravie, ale ovplyvňuje aj jeho mentálne schopnosti. Okrem exostózy mu bola diagnostikovaná aj dyslexia, dysgrafia, hraničná dyskalkúlia a a ADHD. Miško je veľmi vnímavý a intelektovo zdatný. Učí sa veľmi rád, ale vzdelávanie je preňho, vzhľadom na všetky diagnózy, veľmi náročné. V škole mu preto bežne pomáha asistentka.

Situáciu skomplikovala pandémia

Počas pandémie sa musel Miško vzdelávať dištančne. Rolu asistentky preto prebrala mamina. Situácia bola o to komplikovanejšia, že v rodine mali len jeden notebook. Keďže mama Mariana je pedagogický pracovník, museli sa oň deliť.

Miškovi sme vzdelávanie uľahčili prostredníctvom špeciálnych technológií

Aby sme Miškovi proces vzdelávania sa čo možno najviac zjednodušili, zakúpili sme preňho kvalitný notebook a špeciálny program. Ten mu pomôže riešiť úlohy v problematických oblastiach. K notebooku sme pridali aj špeciálne prispôsobenú klávesnicu a multifunkčnú tlačiareň.

Pomoc pre Miška by sme nedokázali zabezpečiť bez ľudí ktorí majú na správnom mieste. Srdce pre deti by nemohlo plnohodnotne fungovať bez darcov. Ak sa k nim chcete pridať aj vy, urobiť tak môžete viacerými spôsobmi. Všetko dôležité sme pre vás spísali do prehľadného článku.











Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.