Malému Martinkovi sme zabezpečili senzorické pomôcky

25.4.2023

Malý Martinko sa narodil ako zdravé dieťa, postupne sa však uňho začali objavovať rôzne problémy. Nerozprával, chýbalo mu porozumenie, čo vyústilo do rôznych záchvatov hnevu. Tie sa nedali utíšiť. Lekári sa zhodli na diagnóze narušenej komunikačnej schopnosti so sekundárnym autizmom a hyperkinetickom syndróme.

Chcem pomôcť

“Maco je veľmi spoločenské dieťa, ktoré dokáže úžasne prejavovať radosť. S rovnako silnou emóciou ale prejavuje aj to, keď sa mu niečo nepáči. Krik, hádzanie sa o zem, búchanie vecami… Tieto amoky sú na dennom poriadku. Najväčší problém je ten, že si neuvedomuje nebezpečenstvo. Keď s ním idem na prechádzku, musím ho veľmi strážiť. Ak napríklad zbadá na druhej strane cesty niečo zaujímavé, rozbehne sa a nedáva pozor na autá,” približuje Martinkova mamka Zdenka.

Situáciu zlepšujú terapie

Martinko pravidelne absolvuje rôzne terapie, ktoré mu pomohli zdokonaliť porozumenie, reč a udržiavanie očného kontaktu. Čo je však najdôležitejšie, znížil sa vďaka nim i počet záchvatov hnevu.

“Na Martinkovi vidíme pokroky. Odkedy začal chodiť na ABA terapiu, TSMT cvičenie, zlepšil sa mu očný kontakt, reč, porozumenie a zmenšil sa počet amokov hnevu. Stále sme však len na začiatku,” dopĺňa Zdenka.

Pre rozvoj sú dôležité i rôzne pomôcky

Okrem samotných terapií zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri Martinkovom napredovaní i rôzne senzorické pomôcky. Martinkovi rodičia dostali od terapeutiek zoznam pomôcok, ktoré by mu pomohli pri učení a urýchlili jeho pokroky. Práve na ne sme prispeli sumou 2050,50 €.

Pomáhajte spolu s nami

Chcete pri podobných príbehoch pomáhať aj vy? Spôsobov, ako tak môžete urobiť, je hneď viacero. Prispieť môžete jednorazovo, ale aj opakovane. Všetky potrebné informácie nájdete tu.

Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.