Čo sme spolu dokázali


2021

Počas roka 2021 sa aj napriek pokračujúcej pandémii diali v Srdci pre deti skvelé veci. K najvýznamnejším udalostiam rozhodne patrí nadviazanie spolupráce so spoločnosťou Dedoles. V závere roka 2021 sa stal Dedoles generálnym partnerom nášho projektu. Zároveň ho hneď podporil sumou 50 000 €.

Nesmieme zabudnúť ani na spoluprácu so spoločnosťou BeLenka. Tá podporila náš charitatívny projekt predajom 40 kusov barefoot topánok z limitovanej komiksovej edície. Celý výťažok z predaja komiksových limitiek sa rozhodla BeLenka prepísať na konto Srdca pre deti. Výsledkom akcie bola suma 3127,50 €.

Z kampaní možno spomenúť i Vianočnú srdcovku, v rámci ktorej sme ľudí vyzývali na zasielanie darcovských SMS v čase Vianoc.

V roku 2021 sme celkovo podporili 22 rodín a 5 organizácií. Medzi nimi napríklad Občianske združenie MAKO SK, ktorému sme finančne prispeli na organizáciu online workshopov so známymi osobnosťami. Workshopy mali za cieľ diskutovať o spôsoboch šírenia hoaxov, o strachu z nich a ich celkovom dopade. Deti sú v tomto smere zvlášť ohrozenou skupinou. V čase pandémie, keď šírenie dezinformácií nabralo na intenzite, majú podobné aktivity čím ďalej, tým väčší význam.


2020

V roku 2020 podporilo projekt Srdce pre deti viacero známych osobností. Pomocnú ruku podali športoví velikáni Robo Vittek a Attila Végh. Zapojili sa do projektu Grantové jablko od spoločnosti Lunys. Tá sa rozhodla darovať vybraným rodinám v núdzi tri tony ovocia, zeleniny a výživných potravín. Výber rodín, ktorým bola poskytnutá potravinová pomoc, prebiehal v spolupráci s Nadáciou Pontis a s OZ Maják nádeje.

Rok 2020 bol poznačený príchodom pandémie, ktorá viaceré rodiny zasiahla existenčne. Aj v tomto smere sme sa preto snažili pomáhať. Pomohli sme napríklad mladému športovcovi Danielovi Kováčovi, ktorý sa po vzore nášho olympionika Mateja Tótha začal venovať chôdzi. V tej sa mu darí až tak, že sa snaží kvalifikovať na olympiádu. Zdalo sa, že mu osud na začiatku neprial. Prišiel o otca, spolu s 12 súrodencami sa na chvíľu ocitli v detskom domove a ich finančná situácia nebola priaznivá. Daniel sa však aj tak rozhodol žiť svoj sen. Cestu mu však skrížila pandémia. Musel sa odsťahovať z internátu v Nitre, kde mal, pre mnohých z nás bežnú vec - vhodnú izbu a stravu. Na tieto výdavky sme mu prispeli sumou 2 600 €.

Celkovo sme v priebehu roka 2020 podporili sumou 27 000 € spolu 17 rodín. Sumou 22 000 € sme zas podporili 10 organizácií.

2019

Rok 2019 bol rokom veľkých zmien. Srdce pre deti spustilo novú formu pomoci pre vzdelávanie všetkých detí bez bariér. Kľúčovou témou sa stáva inkluzívne vzdelávanie, ktoré zlepšuje a vytvára podmienky na kvalitné vzdelávanie detí zo sociálne znevýhodneného prostredia a detí so zdravotným znevýhodnením vo veku 0-18 rokov.

V roku 2019 sme tiež vyhlásili grantovú výzvu pre organizácie s názvom Vzdelanie bez bariér pre všetky deti. Cieľom grantovej výzvy bolo podporiť jedinečné a inovatívne projekty. Prihlásilo sa 50 projektov, hodnotiaca komisia vybrala 8. Podporili sme ich sumou 26 858,98 €.

Spomenieme projekt Zmysly v pohybe ZŠ v Ždani. V škole rástol počet detí z rómskych komunít, detí s poruchami učenia či správania. Metódou scitlivenia atmosféry v škole boli tematické dni. Na základnej škole zrealizovali 4, všetky so zameraním na zapojenie zmyslov s využitím terapie senzorickej integrácie. Cieľom projektu bola zmena klímy školy a reedukácia správania zapojením všetkých žiakov školy do pripravovaných aktivít.

Okrem projektov, ktoré sme financovali v rámci grantovej výzvy sme v roku 2019 pomohli aj 18 rodinám. Tie sme podporili sumou 8 125,22 €.

2018

Rok 2018 sme odštartovali aktivitou pre magazín EVA, ktorý pravidelne organizuje EVA Charity Bazaar. Vydražili sa v ňom produkty v hodnote 17 462 €. Následne v priebehu roka prebehlo ešte jedno kolo Bazaaru. V ňom zas bolo vydražených 14 997 €. Obe tieto sumy pribudli na konto Srdca pre deti.

Hneď v úvode roka sme absolvovali i monitoring na východnom Slovensku. Zorganizovali sme v rámci neho inkluzívny seminár, na ktorý sme pozvali predstaviteľov neziskových organizácií z regiónu.

V apríli sme v spolupráci s Miss Slovensko urobili radosť Martinkovi z Hlohovca, ktorý mal možnosť stretnúť sa priamo s krásnymi finalistkami.

V rámci spolupráce so spoločnosťou Be Cool sme sa zúčastnili úvodného podujatia k ČSOB Maratónu a prebrali šek v hodnote 1 500 €. Okrem toho bolo Srdcu pre deti počas celého roka pri ďalších behoch organizovaných Be Cool venované z každého detského štartovného 1 €.

Nechýbal ani monitoring na strednom Slovensku, počas ktorého sme navštívili naše rodiny, rehabilitačné centrá a viacero organizácií najmä v okolí Zvolena a Banskej Bystrice.

Pred letom sa nám podarilo zorganizovať zbierku oblečenia pre deti zo Srdca pre deti, ktoré sme neskôr svojpomocne rozviezli po viacerých kútoch Slovenska.

Neobišli sme, samozrejme, ani západné Slovensko. Aj tu sme strávili viacero dní spoznávaním rodín, návštevami rehabilitačných centier a organizácií, ktoré pracujú s našimi cieľovými skupinami.

V rámci priamej podpory sme v roku 2018 pomohli celkovo 139 rodinám a prerozdelili medzi nich sumu 170 786,09 €.

Nesmieme zabudnúť ani na 2 grantové výzvy, ktoré sme vyhlásili počas roka 2018. Prvá bola určená organizáciám, ktoré pôsobia v oblasti inklúzie a sveta zdravotne a sociálne znevýhodnených detí. Medzi 19 organizácií sme prerozdelili 75 000 €. Tá druhá bola venovaná nemocniciam a ich vybaveniu špeciálnymi prístrojmi. Podporili sme celkom 9 nemocníc, ktorým sme pomohli vybavením v hodnote 55 000 €.



2017

V roku 2017 sme sa prehupli do nového desaťročia Srdca pre deti na Slovensku. V prvom kvartáli sme vyhlásili štyri individuálne zbierky, v ktorých sa podarilo vyzbierať 10.500 eur. Vďaka tomu sa Terezka, Lenka a Simonka dostali na rehabilitačný pobyt a Filipkovi sme pomohli so zakúpením psíka Ozzyho a jeho vycvičením na kanisterapiu.

Súťaž krásy Miss Slovensko, ktorú ste mohli sledovať v priamom prenose v sobotu 29. apríla na TV JOJ, sa aj v roku 2017 spojila s naším projektom. Každý, kto hlasoval v kategórii Eva Miss Sympatia 2017 prostredníctvom SMS čísla 871, pomohol deťom v núdzi sumou 5 eur a svojej favoritke piatimi hlasmi. Vďaka tomu sme zlepšili život deťom v zlej sociálnej alebo zdravotnej situácii sumou 21.820 eur.

Aj tomto roku pokračovala spolupráca s Be cool, organizátorom obľúbených behov , ktorý dlhodobo podporuje deti a rodiny v núdzi. Z každého štartovného počas detského behu venovali na pomoc deťom 1€. Spolu sa táto suma vyšplhala na skvelých 2.538 eur.

V nedeľu 30. apríla zažili deti dych berúce predstavenie Cirque du Soleil. 150 lístkov na najznámejší svetový cirkus im venovala spoločnosť Budamar Logistic.

Srdce pre deti majú aj „hladoši“, ktorí si objednávajú jedlo cez portál www.bistro.sk. Zaokrúhlením svojej objednávky prispeli spolu v hodnote 12.554 eur.

Čakanie na röntgen či CT už nebude nudné. Deti z celého Slovenska, ktoré prídu na rádiologické vyšetrenie do DFNsP v Bratislave, si čakanie spríjemnia v nielen nádhernom, ale aj poučnom priestore. V spolupráci s Asociáciou ilustrátorov a autorskou spoločnosťou LITA sme zrekonštrovali čakáreň.


Koniec roka patril aukciám. Dres skvelého cyklistu Petra Sagana dražili čitatelia denníka Nový Čas. Nový majiteľ dresu ponúkol sumu 1.500 eur a stal sa víťazom tejto aukcie. Do prvej online aukcie magazínu Eva – Eva Charity Bazaar - venovali svoje módne kúsky známe slovenské osobnosti. Značkové kabelky, topánky či šperky si našli nových majiteľov, ktorí pomohli deťom v celkovej výške 17.462 eur.

2016

Rok 2016 bol dôležitým míľnikom nášho projektu. Práve v tomto roku sme totiž oslávili 10 rokov existencie Srdca pre deti na Slovensku.

V januári sme spustili novú online žiadosť o pomoc . Vypĺňa sa priamo na webe a nahradila zastaralý excelovský formulár, ktorý sme používali od roku 2011.

V partnerstve s Forzou, organizátorom MISS Slovensko, sa nám podarilo navýšiť verejnú zbierku o 22.795 eur. Od 28. marca do 29. apríla prebiehalo hlasovanie o MISS Sympatia prostredníctvom nášho zbierkového SMS čísla 871. Hodnota každej SMS bola 5€ a celá vyzbieraná suma putovala na pomoc deťom.

V sobotu 28. mája sme pri príležitosti Medzinárodného dňa detí organizovali dve podujatia – pri nákupnom centre Eurovea a v bratislavskej ZOO. Deti čakal na oboch miestach bohatý program aj tombola.

Koncom augusta sme v spolupráci s portálom www.bistro.sk umožnili zákazníkom zaúkrúhliť ich nákup v prospech Srdca pre deti. Do konca roka 2016 sa nám vďaka tomu podarilo vyzbierať až 2245,14 eur.

V denníku Nový Čas sme uverejnili spolu 26 individuálnych zbierok, vďaka ktorým sa nám podarilo vyzbierať 67663 eur.

Počas celého roka sme navštevovali podporené rodiny v rôznych častiach Slovenska. Osobne sme spoznali napríklad Samaré s Rettovým syndrómom, Emku s Downovým syndrómom či Miškom so zatiaľ neurčenou diagnózou. Posledný novembrový víkend sme strávili v Terchovej na kanisterapeutickom víkende. Stretli sme sa s rodinami, ktorým sme pomohli s kúpou a špeciálnym výcvikom psíkov na terapiu pre ťažko choré deti.

V kardiocentre v Detskej fakultnej nemocnici na Kramároch odborníci vyšetria ročne tisíce detí, ktorým najdôležitejší orgán v tele robí nemalé problémy často už od narodenia. V jednej z ambulancií pribudol len vďaka Srdcu pre deti nový EKG prístroj, ktorý vyšetrí srdiečka 7000 deťom ročne.

yvrcholením tohto roka bol opäť slávnostný galavečer. Piaty ročník odvysielala v priamom prenose TV JOJ v sobotu 3. decembra o 20:35. Vystúpili viaceré známe osobnosti – Marika Gombitová, Desmod, Adam Ďurica, Marta Jandová, Bekim či Kristína. Večerom sprevádzali moderátori Adriana Kmotríková, Ján Mečiar a Milan „Junior" Zimnýkoval. Pozrite si galériu a videozáznam. Vďaka divákom, ktorí sa rozhodli prispieť na pomoc deťom v núdzi, narástlo konto Srdca pre deti na sumu 320 626 eur.

2015

V roku 2015 sme deťom v núdzi pomáhali priamo alebo prostredníctvom podporených zdravotníckych zariadení. Celková suma, ktorou sme prispeli na pomoc, je 437 792,61 €, individuálna pomoc bola v celkovej výške 387 780,86 a granty zdravotníckym zariadeniam v celkovej sume 50 011,75 €. Pomoc sa tak dostala k neuveriteľnému počtu 62 316 detí na celom Slovensku a v zariadeniach v Železne, Hrani, Banskej Bystrici, Myjave, Brezne, Bardejove a v Bratislave.

Počas roka sme navštívili 38 rodín - od Bratislavy až po Lučenec. Fotky z návštev sme uverejňovali na webe aj Facebooku. Osobne sme sa spoznali napríklad so Zojkou, Samkom, Máriou či Martinkom.

Pravidelná podpora detí v projekte Srdce pre deti nebola nikdy jednoduchšia. Na jeseň sme spustili možnosť darovať opakovane prostredníctvom zaslania jedinej SMS. Stačí napísať text START SRDCE a SMS poslať na číslo 871. Hodnota každej SMS je 5€.

Vďaka partnerstvu s O2 Slovensko sme opäť organizovali zbierku starých mobilov. Za každý odovzdaný mobil prispel mobilný operátor sumou 1€ do verejnej zbierky na pomoc najmenším. Spolu sa nám takto podarilo vyzbierať skvelých 8 056 eur.

V decembri sme niektoré podporené deti potešili chutným prekvapením. V spolupráci s ww.kucharky.sk a slovenskými foodblogerkami sme pripravili 30 balíčkov so sladkými dobrotami, kuchárskymi knihami i vitamínmi Vibovit. Vďaka koláčikom prispela do zbierky Sára Mackovičová, študentka hotelovej akadémie. Spolu so spolužiakmi upiekla 120 koláčikov, ktoré následne za dobrovoľný príspevok ponúkali ďalším študentom a učiteľom. Spolu sa im za pár hodín podarilo pre rodiny v núdzi vyzbierať 204,24 eur.

2014

V roku 2014 sme priamo podporili 301 detí. Medzi nimi Kristiána Kredátusa z Banskej Bystrice, ktorému v dôsledku popôrodných komplikácií a otravy krvi amputovali časť ruky a chodidla. Rodine sme pomohli kúpou osobného auta. Timea Homolová z obce Nitrianske Sučany sa so sestrou a mamou tešili zo staršieho domu, ktorý spoločne zrekonštruovali. Po nešťastnej udalosti im však dom zhorel a rodina prišla o všetko. Cez Srdce pre deti sme jej pomohli zabezpečiť plastové okná, nábytok a elektrický sporák.

Počas celého roka sme navštevovali rodiny z celého Slovenska. Fotky z návštev spolu s ďalšími zaujímavými informáciami uverejňujeme na našej Facebookovej stránke. Počas roka 2014 sme vyhlásili 9 individuálnych zbierok, ktoré boli podporené článkami v denníku Nový Čas. Aj vďaka nim sa nám podarilo vyzbierať viac ako 43-tisíc eur.

Zorganizovali sme tiež Medzinárodný deň detí s bohatým programom v bratislavskej ZOO, počas ktorého návštevníci prispeli sumou 225 eur.

Oddeleniu laboratórnej medicíny bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Kramáre sme odovzdali elektroforetický prístroj, ktorý diagnostikou ochorení kostí a pečene pomôže ročne vyše 500 deťom z celého Slovenska. Vďaka partnerstvu s O2 Slovensko sme šiestim nemocniciam po celom Slovensku a tiež niekoľkým rodinám odovzdali kyslíkové prístroje v celkovej hodnote 25-tisíc eur. Ročne pomôžu viac ako osem tisíc deťom.


Mobilný operátor O2 Slovensko tiež venoval 1 euro za každý odovzdaný starý mobil a prispel sumou 1.543 eur. Bežci z TV JOJ počas decembrovej bežeckej akcie Zimná desiatka vyzbierali 210 eur. Viac ako 367-tisíc eur sa podarilo vyzbierať v decembri vďaka divákom televízneho galavečera, ktorý sa prvýkrát vysielal naživo za účasti viacerých osobností zo šoubiznisu.

2013

Podporu cez projekt Srdce pre deti získalo v tomto roku 308 detí. Medzi nimi Katka Fodorová z Bratislavy, ktorej sme pomohli kúpou elektrického invalidného vozíka, či Šimonko s Downovým syndrómom, ktorému sme pomohli zaplatením vycvičeného psíka.

V roku 2013 sme cez Srdce pre deti organizovali aj viacero podujatí. Medzinárodný deň detí s bohatým programom sa konal v AquaCity Poprad. Rodiny s deťmi, ktoré sme podporili cez Srdce pre deti, mohli v septembri na bratislavskom zimnom štadióne vidieť akrobatickú šou A legría v podaní Cirque du Soleil.


Vyzbierané vstupné z krstu albumu speváčky Nely Pociskovej v celkovej sume 1 150 eur tiež putovalo na Spoločné konto pre deti. Sumou 1 073 eur prispela aj agentúra BE COOL, ktorá vyrobila bežecké tričká s logom Srdca pre deti a ktoré si mohli záujemcovia kúpiť v decembri počas behu Zimná desiatka. Študenti Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou vytesali takmer trojmetrového anjela, za ktorého zaplatil nový majiteľ v dražbe 3 700 eur. Tieto peniaze boli rovnako pripísané do verejnej zbierky.

Celkovo 261-tisíc eur sa podarilo vyzbierať vo verejnej zbierke vďaka divákom televízneho galavečera Srdce pre deti. Sumou 1 612 eur podporili galavečer darcovia priamo cez webový portál Srdcepredeti.sk. Mobilný operátor O2 Slovensko opäť venoval 1 euro za každý odovzdaný starý mobil a suma za vyzbierané mobily sa vyšplhala na 26 533 eur.

2012

Vďaka úspešnému galavečeru Srdce pre deti 2011 bol rok 2012 v Srdci pre deti štedrý. Aby naša pomoc zasiahla čo najviac detí, rozhodli sme sa vyhlásiť grantové výzvy pre slovenské nemocnice a neziskové organizácie. V rámci toho sme pomohli štyrom nemocniciam a siedmim neziskovým organizáciám, ktoré sa venujú deťom, v celkovej hodnote 398 930 eur. Pomoc sa tak napríklad vo forme prístrojov, či rekonštrukcii priestorov dostáva k 7158 deťom ročne.

Detský smiech sa v Summer Club Incheba ozýval počas Dňa detí, ktorý sme zorganizovali pre našich najmenších. Pripravili sme pre nich pestrý zábavný program, v ktorom nesmeli chýbať obľúbené televízne hviezdy, autogramiáda, ukážka kanisterapie či kasting do reklamy.


Popri všetkých týchto aktivitách sme počas celého roka spracúvali žiadosti od rodín v núdzi, komunikovali s dodávateľmi, objednávali a hradili rehabilitácie, zdravotné pomôcky, školské potreby, drevo na kúrenie a iné, pre život a zdravie detí nevyhnutné. Celkovo sme takouto pomocou skvalitnili život vyše 200 deťom, medzi nimi napríklad Bryanovi po troch operáciách srdiečka, nevyliečiteľne chorému Martinkovi, či slabozrakej Janke.

Vrcholom roka bol 2. ročník úspešného galavečera spojený s verejnou zbierkou, ktorý odvysielala TV JOJ. Vďaka divákom prišlo na konto Srdca pre deti spolu 575 653 eur. Slováci poslali 113 115 darcovských SMS v hodnote 5 eur. Sumou 2 420 eur podporili galavečer darcovia priamo cez webový portál Srdcepredeti.sk. Mobilný operátor O2 Slovensko v čase galavečera vďaka zbierke starých mobilov prispel sumou 7 658 eur.

2011

Rok 2011 bol začiatkom spolupráce denníka Nový Čas a Nadácie Pontis. Srdce pre deti „v novom šate" otvoril príbeh Margarétky Várkovej z Veľkých Levárov. Po ňom nasledovali príbehy a úspešné zbierky ďalších bojovníkov - Peťky Groškovej, Viktora Keményho, Adelky Zlackej, Adamka Ruckiho, Tamarky Guziovej, Martina Prešinského a rodine Klincovej. Spolu sme im pomohli v hodnote viac ako 14.500 eur. Vyvrcholením roka bol veľkolepý galavečer Srdce pre deti, počas ktorého sa na pomoc najmenším vyzbieral rekordný počet peňazí – 760 645 eur.


Partneri projektu

Za ústretovú podporu ďakujeme aj našim partnerom:



srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.