Bojovníčke Majke sme pomohli kúpou špeciálnych pomôcok

24.1.2022

Deväťročnej Majke bolo v troch rokoch diagnostikované vzácne ochorenie s názvom Rasmussenova encefalitída.

Chcem pomôcť

Ide o chronický zápal mozgu, pri ktorom dochádza k výraznému poškodeniu mozgových buniek a k trvalej atrofii. V dôsledku ochorenia Majka istý čas nevedela chodiť, ochrnula jej ľavá časť tela, zároveň ju trápia i epileptické záchvaty.


Napriek ťažkej diagnóze to Majka nevzdáva

Vďaka intenzívnemu cvičeniu sa Majke podarilo postaviť na nohy. Dokonca skúšala už aj korčule. Navzdory ochoreniu navštevuje dokonca bežnú základnú školu spolu so zdravými deťmi. “To, že Majka chodí medzi zdravé deti, ju veľmi motivuje a posúva dopredu," približuje Majkina mama.

V škole Majke pomáha asistentka. Keďže sa však kvôli pandémii časť vzdelávania presunula na domácu pôdu, rolu asistentky bolo potrebné aspoň čiastočne nahradiť špeciálnymi pomôckami.

Prispeli sme sumou 2000 €

Aby sa mohla Majka plnohodnotne vzdelávať aj v domácom prostredí, prispeli sme jej sumou 2000 €. Táto suma pokryla nákup špeciálnych komunikačných pomôcok s hlasovým výstupom. Veríme, že jej pomôžu v napredovaní.

Čo je to Rasmussenova encefalitída?


Rasmussenova encefalitída je veľmi vzácne ochorenie, pri ktorom dochádza k napadnutiu mozgového tkaniva T-lymfocytmi, čo je jeden z druhov bielych krviniek. Zasahuje iba jednu hemisféru, kde vplyvom zápalu dochádza k výraznému poškodeniu mozgových buniek a k trvalej atrofii. Názov má podľa neurochirurga Theodora Rasmussena.

Podporte Srdce pre deti aj vy

Prispejte aj vy k tomu, aby sa deti so zdravotným znevýhodnením mohli plnohodnotne vzdelávať. Spôsobov, ako môžete prispieť, je hneď viacero. Všetko sme pre vás spísali do prehľadného článku.

Ďalšie aktuality

Pomoc rodinám 2023
Pomoc rodinám 2023

V roku 2023 pokračujeme v podpore rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením alebo pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia v oblasti inkluzívneho vzdelávania. Majú tak možnosť plnohodnotnejšie fungovať v našej spoločnosti.

Be Lenka opäť podporila desiatky rodín
Be Lenka opäť podporila desiatky rodín

Tentokrát venovala deťom 38 párov barefoot topánok.

Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku
Hanke, žiačke Základnej školy Jána Pavla II, sme zabezpečili vlastnú asistentku

Pedagogickí asistenti a asistentky zohrávajú v inkluzívnom vzdelávaní kľúčovú rolu. Náš posledný grant sa preto niesol v znamení podpory práve tejto profesie. Jeden z projektov, ktorý sme v rámci grantu podporili, bol aj projekt Základnej školy s materskou školou sv. Jána Pavla II.

Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky
Peťkov príbeh dokazuje, že zázraky sa dejú → Podporili sme ho kúpou špeciálnej komunikačnej pomôcky

Dnes šesťročný Peťko si svoje miesto na tomto svete musel vybojovať. Narodil sa predčasne, s nízkou váhou, množstvom diagnóz a neprajných prognóz, ktoré nasvedčovali, že by vôbec nemusel chodiť a rozprávať. Vďaka obetavosti a vytrvalosti svojich rodičov však dnes dokáže nielen komunikovať, ale dokonca aj kopnúť do futbalovej lopty.

srdce pre deti

×
1 MOJA POMOC
2 MOJE ÚDAJE

Potrebujete poradiť?
Napíšte nám na srdcepredeti@nadaciapontis.sk.

Darovaním beriete na vedomie etické princípy a podmienky spracúvania osobných údajov.